Пълнени чушки с боб

IMG_20191223_200220

От сърце ви казвам, че искрено завиждам на онзи човек, който за първи път в живота си ще вкуси тези пълнени чушки с боб.  Този момент се помни винаги. Този невероятен вкус остава в душата..вечно! 🙂

С годините съм изчела не една и две рецепти за тези чушки, но начина по който ги приготвяше баба ми /доста често тази жена ще бъде споменавана в постовете ми и има защо/, е несравним.

Тайната съставка на тези чушки се нарича…..сминдух!!!

Публикувам рецептата, точно както ми е диктувана от баба ми:

“Сварява се хубаво боб и му се изцежда водата /точни грамажи няма да давам, всичко е относително въз основа на това колко чушки искате да напълните/.

Запържват се два стръка праз лук, нарязан на дребно, добавя се червен пипер.

Бобът се намачква хубаво с дървена лъжица или преса за мачкане на картофи и върху него се изсипва запръжката. Слага се стрита чубрица и сминдух /задължително/. Промешва се хубаво боба за да попие олиото и се опитва на сол.

Сухите чушки се изчистват от семките и се накисват в гореща вода за да омекнат. Пълнят се със боба и се овалват в олио.

Нареждат се в намазнена с олио тавичка. Отгоре пак се поръсват с малко олио и се слагат във фурната да се пекат. Ужасно вкусни!”

И наистина са ужасно вкусни!

Знам, че много от вас готвят това ястие само зимата, но за мен хубавата храна няма сезон! Това е.

От мен, да ви е сладко!:)

 

 

4 thoughts on “Пълнени чушки с боб

  1. Здравейте! Решила съм за първи път да правя пълнени чушки с боб и реших да се доверя на Вашата рецепта. Какво имате предвид под „стрита“ чубрица? Аз има ронена и трапезна ( на прах). Някоя от тях става ли ?

    Like

Leave a comment