Черешов пай

dav

За днешното ми Азбучно предизвикателство за буква “Ч” избрах да направя този Черешов пай и никак не сбърках в избора си! Това може и да е първият пай който правя, но ви уверявам, че е най-вкусния пай който съм яла в живота си!

Всичко в този сладкиш е толкова прекрасно балансирано- от леко соленото маслено тесто, до сладко-киселия вкус на черешите. А комбинацията между двете го прави един от най-любимите ми сладкиши оттук нататък! 🙂

Източник на рецептата е lunchbox.eu, като единственото нещо което съм променила е грамажа на черешите. Там са посочени 900 грама, на мен ми се видя много и го направих със 650 гр. Пробвайте и с двата варианта.

 

За да го приготвите са ви нужни:

 

650 гр. череши, почистени от костилките

70 гр. захар

30 гр. брашно

1 1/2 с.л. лимонов сок

30 гр. масло

 

За блата:

250 гр. брашно

1 ч.л. сол

150 гр. масло

5 с.л. студена вода

 

За да направите тестото за блата, сложете всички продукти за блата в кухненския робот, с поставен накрайник за месене на маслено тесто. Включете робота за 1-2 минути, докато не получите добре оформена топка тесто. Разделете тестото наполовина и оформете всяка част в топка.

Вземете едната от топките тесто и разточете кора върху набрашнен плот с диаметър около 30 см. Поставете кората върху тава за печене на пай с диаметър 20 см. С ножицата отрежете излишното тесто, като оставите 1 см около ръба на пая.

Останалата топка тесто, разточете на кора с дебелина до 3 мм. Изрежете 11 ленти с широчина 1 cm.

В купа сложете черешите, захарта, брашното и лимоновия сок. Разбъркайте и с лъжица ги прехвърлете върху кората. Разпределете отгоре маслото.

За да направите решетката на пая, поставете 5 от лентите равномерно върху пълнежа. Сгънете лентите назад. Поставете първата лента в противоположната посока. Продължете в този начин, като сгъвате всяка друга лента всеки път, когато добавите кръстосана лента.

Подравнете краищата на решетките. Притиснете ги, така че ръбът да се опира на ръба на тавата. Сложете в хладилника за 15 минути.

Загрейте фурната до 220 °С. Печете пая 30 минути, покривайки ръба с фолио, ако е необходимо, за да предотвратите изгарянето му. Оставете тавата върху метална решетка.

 

Пс. Масленото тесто е доста меко и честно казано, изпитах трудност при разточването на кората и повдигането й, така че сложих директно тестото във формата за пай и с пръсти я разстлах в нея.

Получи се един невероятен сладкиш, много скоро ще се повторя! ❤

 

Screenshot_20200622_155738

От lunchbox и мен, да ви е сладко!:)

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s