Туршия 100-те чушки или маринована зимна салата от печени чушки

Това е най-любимата ми туршия на света, която баба ми преди години правеше в изобилие. ❤

Днес реших да възродя тази традиция и съвсем смело се доверих на рецептата на Пепа Стоева, а.к.а Pep-40, a.k.a- Жената зад блога “Храна за моите канибали”. От сърце благодаря!

100 чушки, според моите изчисления, са около 12 килограма, а с 1 кг. пълните един голям буркан, така че, ще ви дам нужните продукти за 1 килограм червени чушки, пък вие се вихрете и смятайте сами:)

Необходими продукти за 1 кг.червени чушки:

  1. 1 среден морков
  2. 7-8 скилидки чесън 
  3. 10 г сол 
  4. 15 г захар 
  5. 35 мл олио 
  6. 20 мл оцет
  7. Магданоз

Чушките се почистват от семките и се изпичат / аз пека чушките във фурната, така че им махам семките едва след печенето и беленето/. Слагат се в плик или съд с капак за да се задушат и да се обелят по-лесно. Белят се.

В подходящ съд се слагат олиото, оцета, солта, захарта, изпечените и обелени чушки, почистените и нарязани моркови, почистените скилидки чесън и нарязания на дребно магданоз.

Тази красота нежно се разбърква / предлагам да направите това с ръце/, и се слага в хладилника да се маринова за няколко часа, най-малко 3, като през това време се разбърква поне още три пъти.

След това чушките се слагат в буркани до ръбчето на буркана, между тях редите морковчета и чесън, наливате маринатата, затваряте и стерилизирате 10 минути от завирането на водата.

Ако успеете да изчакате до зимата- пазете си бурканите дотогава. Ако като мен- изобщо нямате такова намерение- то тогава си сложете много от тази зимна салата и й се насладете от цялото си сърце!

От мен и Пепа, да ви е сладко!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s