Северняшка лютика

Баба ми приготвяше тази лютика много често не само в този период от годината, но и зимата, като за целта слагаше отделно в буркани печени чушки и печени патладжани. Не е нужно да ви убеждавам колко е вкусно и свежо!:)

Лютиката, оказва се е любимо ястие на много хора, като всеки я предпочита по различен начин, в зависимост от това как е приготвяна именно от баба му!:) Аз я харесвам така, други я хапват с натрошено вътре сирене, но който и начин да изберете- няма да сбъркате.

За да приготвите тази вкусна Лютика, както я приготвяше моята баба, са ви нужни:

1 бр. голям патладжан

3 бр. червени чушки

3 бр. зелени чушки

2 бр.люти чушки Шипка

1 бр. голям червен домат

2 скилидки чесън

50 мл. олио

1/2 връзка магданоз

Сол на вкус

 

Изпечете патладжана, чушките и лютите чушлета. Аз ги пека във фурната, стават чудесни. Сложете ги в найлонов плик за по-лесно белене и ги задушете в него докато поизстинат. Обелете ги и махнете семките.

Нарежете ги на едри парчета и ги сложете в купа. С помощта на клъчник /така го наричаше баба ми/ намачкайте леко зеленчуците, но нека не станат на каша, просто леко ги счукайте.  Доматът нарежете на кубчета, махнете семките и го добавете при останалите зеленчуци.

Сложете олиото в подходящ съд на котлона и изчакайте да се препече, тоест да се нагорещи до момент на леко запушване, но без да прегори.

Изсипете олиото при зеленчуците в купата много внимателно да не се изгорите.

Разбъркайте добре.

Добавете пресованите скилидки чесън, нарязания на дребно магданоз и овкусете на сол. Разбъркайте хубаво и се насладете на прекрасния вкус на тази чудесна Лютика!

Пс. Ако предпочитате да хапвате по-люто и сте повече професионалист в тази област, отколкото дилетант, увеличете количеството люти чушки!:)

От мен, да ви е сладко! 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s