Шипков мармалад

Защо, Господи, защо всичко което ми е най-любимо на този свят за хапване, се прави толкова, ама толкова трудно? 🙂

Трудността се измерва в това, че за да си приготвите този уникален шипков мармалад, са ви нужни поне няколко дни, честна дума, много сила в ръцете, много дране и мъка при брането, абе…няма какво да се лъжем- голям зор е цялата работа, но пък крайния резултат си заслужава!!

Нужни са ви:

  1. Шипки /3 килограма направихме ние/
  2. Захар
  3. Чорапогащник или 3/4 чорапи от същата материя- нови и неизползвани, разбира се.
  4. Здрави ръце, че голямо стискане ви чака

Шипките измивате хубаво и почиствате от клечките и онова мъхестото отпред. Всяка една!! Както каза моят съпруг, когато вчера седнахме заедно на масата с по една купа пред нас: “Мило, то това си е направо като надомна работа!”

След като сте готови с тази задача, слагате шипките в тенджера под налягане, наливате вода колкото да ги покрие 2 пръста и варите три часа. Направете това вечерта, и след като шипките са сварени, ги оставете в тенджерата да си починат до сутринта.

На следващата сутрин ги пюрирайте хубаво с помощта на пасатор.

И сега започва веселата част.

Пригответе си чорапките и изсипете вътре малка част от пюрираните шипки. Започнете да стискате над подходяща тенджерка, като внимавате във вече изцеденото пюре да не попаднат семки или власинки. Стискайте и изстисквайте така, все едно издоявате крава /аз така си представям, че се случва тая работа/.

Повторете процедурата до изчерпване на пюрираните шипки.

Измерете полученото количество чисто пюре. Най лесно става в разграфен съд.

На всеки литър чисто пюре се полага по 300-400 гр. захар.

Сложете пюрето и захарта в подходяща тенджера, разбъркайте и варете до получаване на нужната гъстота на мармалада, като често раззбърквате и не го изпускате от очи!!

Изсипете готовия мармалад както е още горещ в бурканчета, затворете ги хубаво и ги обърнете с капачката надолу, докато изстинат.

Каквото е останало в тенджерата, веднага си го оберете с няколко филийки хляб и не казвайте на никой!!

От три кила шипки аз получих точно 1,5 литра чисто пюре, а от него получих три бурканчета от по 314 милилитра. Три! Само три!

Ясно ви е, предполагам, че ще си го изям сама и нямам никакво намерение, след целия тоя труд- да дам на някой дори и една лъжичка да опита. Съжалявам, но това е положението! 🙂

От мен, да ви е мармаладенооо!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s