Свински пържоли в тенджера под налягане

Откъде да започна? Ами най-крехките пържоли на света са това! Месото просто се разпада само като го боднеш с вилицата! И ако сте любител на точно този вид пържоли, а именно, крехки и разпадащи се, то тогава тази рецепта много ще ви хареса, сигурна съм!

Нужни са ви:

1 килограм свински вратни пържоли, ама хубави свински вратни пържоли, по възможност с кокалче /дебели и неначукани/

500 гр. гъби

200 гр. моркови

3-4 глави лук

1 ч.ч хубаво червено вино

3 с.л соев сос

1 ч.ч вода

За овкусяване- сол, черен пипер, малко мащерка

Пържолите се посоляват леко и се изпържват от двете страни в сгорещено олио съвсем замалко, колкото да ги запечатате.

След това се редят в тенджера под налягане /като сосчето което са пуснали при запечатването е хубаво да си го сложите в тенджерата/- ред пържоли, върху тях морковите нарязани на кръгчета, лука наразян на дебели филийки, гъбите нарязани на кубчета. Зеленчуците леко се посоляват, поръсват се с малко черен пипер и щипка мащерка.

След това отново ред пържоли, отново зеленчуци, и така докато свършат съставките.

Най-накрая се добавят чашата вино, чашата вода и соевия сос.

Когато тенджерата заври, силата на котлона се намалява /например, моята най-висока степен е 9, след това намалявам на 7 или на 6/ и пържолите се оставят да врят 25-30 минути.

Сервирайте пържолите в комбинация със задушените зеленчуци, малко ситно нарязан магданоз или копър, и полети със сосче.

/Сосът е доста рядък, така че, бихте могли в отделен съд да го сгъстите и гланцирате с малко царевично нишесте. Това ще придаде един наистина разкошно бляскав вид на ястието ви./

В тетрадката на баба ми, откъдето е тази рецепта, липсва мащерката и соевия сос, който съм добавила сама в прилив на кулинарно вдъхновение, получи се изключително вкусно!

Пс. Ако поради някаква причина не сте любител на гъбите, то няма никакъв проблем да ги пропуснете, тогава увеличете количеството моркови и лук.

Пс2. Килограм пържоли няма да ви стигнат за никъде. Направете повече! 🙂

От мен и баба ми, да ви е сладко!

3 thoughts on “Свински пържоли в тенджера под налягане

  1. Браво на бабата! От къде по-точно е купила тенджерата под налягане, защото в България те дойдоха едва след 1980 година. А 30 минути готвене в тенджера под налягане на вратни пържоли ще ги направи на пюре. Проверете времето и махнете бабата от историята 😉

    Like

    • Интересно защо си представяте баба ми като някакъв праисторически динозавър, живял в каменно-медната епоха!
      За вас и вашата баба не знам, но ние живеехме в апартамент в София, в който имаше електричество, течаща вода, и спяхме на легла, а не скупчени на рогозки пред огнището. През 1980 година баба ми е била на 43 години. Точно оттогава имаме и тенджера под налягане. Освен това, тя продължи да готви до дълбока старост, и знаеше какво е соев сос, фейсбук, скайп и су-вид. Да не повярвате!
      За ваше сведение, аз съм на 42. И очаквам скоро да стана баба. Ако вашата е била на 90 когато сте се родила, и не е познавала благата на цивилизацията, си е ваш семеен проблем.
      И не зная защо правите такива малоумни коментари, наистина! 🙂
      Здрава да сте!

      Like

    • Аз съм на 70 години! През 1974 година се омъжих и на сватбата ми подариха тенджера под налягане. Унгарска. 1974 година! Много сте изостанали с покупката на такава тенджера – чак след 80 – те години!

      Like

Leave a comment